Handige tips om te besparen op je energierekening deel 1: de verwarming

8 Februari, 2017 09:12

In de winter gaat bij veel mensen de verwarming weer aan, wat zorgt voor een hogere energierekening. Een goede manier om deze kosten tegen te gaan is door te investeren in een goede isolatie van het huis. Daarnaast zijn er allerlei mogelijkheden om met behulp van huisaanpassingen geld te besparen. Wist je bijvoorbeeld dat het verlagen van de temperatuur in huis met 1 graden, je een besparing van € 60,- per jaar kan opleveren?

 De verwarming laten draaien terwijl je niet thuis bent, de verwarming pas uitzetten zodra je naar bed gaat of zelfs de verwarming s‘ nachts vergeten uit te zetten; het verspillen van energie sluipt er bij iedereen wel eens in. Door dit soort kleine dingen kan de energierekening aan het einde van de maand hoger uitvallen. Met het opvolgen van onze tips merk je dat met een paar kleine aanpassingen veel geld kan besparen.

De cv-ketel

Laat de cv-ketel regelmatig onderhouden. Dit is niet alleen veiliger, maar zorgt ook voor minder storingen: hierdoor gaat de ketel langer mee. Bij het plaatsen van de cv-ketel wordt deze niet altijd goed afgesteld. Hij wordt vaak in de ‘comfort’-stand gezet. Dit houdt in dat de warmtewisselaar altijd warm is om op elk moment warm water te kunnen leveren. Veel ketels hebben ook een eco-stand. De ketel doet er dan iets langer over om het water op temperatuur te krijgen. Voor het milieu en je portemonnee is dit echter een goede keuze. Mocht je binnenkort aan een nieuwe cv-ketel toe zijn, kies dan geen ketel met een te grote capaciteit. Voor een bestaande eengezinswoning is een ketel van 20 à 25 kW meer dan voldoende. Voor (goed geïsoleerde) nieuwbouwhuizen is 15 à 20 kW voldoende.

De thermostaat

Veel mensen zijn gewend om de thermostaat op een bepaalde temperatuur te zetten. De temperatuur met 1 graad verlagen is maar een klein verschil van de temperatuur die je gewend bent, maar zorgt voor een jaarlijkse besparing van € 60,-. Niet stoken in kamers waar niemand aanwezig is levert daarnaast een nog grotere besparing op. Een andere goede manier om te besparen is door de verwarming eerder laag of uit te zetten. Zet de thermostaat 1 uur voor vertrek of voor het slapengaan op 15 graden. Hiermee bespaar je ruim € 40,- per jaar. Veel nieuwe thermostaten hebben een klokfunctie: hiermee kan je instellen wanneer de temperatuur omhoog of omlaag moet. Moet je bijvoorbeeld dagelijks om 9 uur weg? Stel de thermostaat dan zo in dat hij om 8 uur uit gaat.

De radiator

Ook met een paar kleine aanpassingen aan de radiator kun je besparen op de energierekening. In de woonkamer zie je vaak allerlei voorwerpen voor de verwarming staan, zoals banken. Houd de radiator zo vrij mogelijk. Investeer daarnaast in radiatorfolie. De folie bespaart energie bij bij alle typen muren, waardoor je de materiaalkosten binnen een jaar terugverdiend. Dit wordt overigens aan de achterzijde van de radiator geplakt, waardoor het niet zichtbaar is.

Een goede manier om op een makkelijke manier geld te besparen op de energierekening is door je huis te isoleren met onze producten. Je investeert hier eenmalig in en hebt hier verder geen omkijken naar. Lees verder over isolatie op deze pagina.

< Handige tips om te besparen op je energierekening deel 2: elektrische apparatuur BIOFOAMPEARLS, 100% bestand tegen ongedierte!!! >