Subsidie isolatie

Sinds 2 september 2019 kunt u weer gebruikmaken van de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH). Dit houdt in dat, wanneer u woningeigenaar en bewoner bent, u een subsidie kunt aanvragen als u minimaal twee energiebesparende maatregelen uitvoert. Ook als Vereniging van Eigenaren (VvE) kunt u een subsidie aanvragen voor uw gebouwen en appartementen.

Voordelen isolatie

Het isoleren van uw woning biedt veel voordelen. Zo verbetert u uw wooncomfort, doordat u minder last heeft van tocht en vochtplekken. De verwarming hoeft niet de hele avond aan, omdat de warmte langer blijft hangen en de kou minder makkelijk binnendringt in uw woning. Daarnaast wordt uw woning meer waard, doordat deze energiezuiniger is. U kunt uw huis onder andere isoleren door middel van dakisolatie, bodemisolatie en spouwisolatie.

Algemene voorwaarden SEEH

Wanneer u in aanmerking wilt komen voor de subsidieregeling voor eigenaar én bewoner moet u aan een aantal voorwaarden voldoen. Deze voorwaarden hebben we hieronder voor u op een rijtje gezet.

 • Het is belangrijk dat u in het bezit bent van een geldig burgerservicenummer (BSN).
 • U bent eigenaar van de woning en deze is of wordt uw hoofdverblijf na renovatie.
 • Er is nog niet eerder een SEEH-subsidie verstrekt voor de betreffende woning.
 • Er worden minimaal twee isolatiemaatregelen uitgevoerd.
 • U voert de maatregelen eerst uit en betaalt ze voordat u de subsidie aanvraagt.
 • De isolatiemaatregelen zijn uitgevoerd na 15 augustus 2019.
 • U voert de maatregelen uit binnen de bestaande bouw van uw woning. Voor een uit- of een aanbouw ontvangt u geen subsidie.
 • De maatregelen worden uitgevoerd door één of meerdere deskundige bedrijven met een KvK-inschrijving in de sectie bouwnijverheid.
 • Het is niet toegestaan om als eigenaar en bewoner zelf de maatregelen uit te voeren.

Subsidie aanvragen

Wanneer u subsidie wilt aanvragen is het handig om te weten wat het maximale subsidiebedrag is. Voor eigenaren en bewoners bedraagt de maximale subsidie € 10.000 per woning. Voor zeer energiezuinige maatregelen bedraagt de subsidie maximaal € 15.000. Denk hierbij aan de volgende maatregelen:

 • Isolatie van het dak, de gevel, de vloer, het glas, de kozijnen en de deuren
 • Het installeren van een systeem dat zorgt voor CO2-gestuurde ventilatie of balansventilatie met warmteterugwinning

Voor de Vereniging van Eigenaren bedraagt de maximale subsidie € 20.000.

Niet iedereen heeft recht op subsidie. Of u recht heeft op subsidie heeft te maken met de isolatiewaarde. De isolatiewaarde wordt uitgedrukt in Rd- en U-waardes.

Energiezuinige maatregel Minimale isolatiewaarde
Dakisolatie Minimale Rd-waarde: 3,5 [m² K/W]
Bodemisolatie Minimale Rd-waarde: 3,5 [m² K/W]
Spouwisolatie Minimale Rd-waarde: 1,1 [m² K/W]
Gevelisolatie Minimale Rd-waarde: 3,5 [m² K/W]
Zolder- of vlieringvloerisolatie Minimale Rd-waarde: 3,5 [m² K/W]
Glasisolatie Maximale U-waarde: 1,5 [W/m²K]

U kunt vooraf goed inschatten wat de subsidie ongeveer zal zijn. De Rijksoverheid heeft daarvoor een handige rekentool gemaakt. De subsidie voor uw energiebesparende maatregelen vraagt u gemakkelijk aan bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.