Spouwmuurisolatie

 Al ruim 15 miljoen m² spouwmuur geïsoleerd met Termokomfort® isolatiemateriaal

Termokomfort® is gespecialiseerd in het maken van isolatiemateriaal voor spouwmuurisolatie. Voor een optimale en milieuvriendelijke isolatie van je spouwmuur hebben wij HR-Termoparels® en BiofoamPearls® ontwikkeld. Deze hoogwaardige isolatiematerialen worden niet door Termokomfort® zelf aangebracht. Via een netwerk van systeemverwerkers in de Benelux zijn onze producten verkrijgbaar.

Waarom je spouwmuur isoleren?

De meeste consumenten kiezen voor spouwmuurisolatie om te besparen op stookkosten en het milieu minder te belasten. Andere redenen om te kiezen voor het isoleren van je spouwmuur:

 • het verhogen van de woningwaarde;
 • het is een investering die zichzelf binnen enkele jaren terugverdiend;
 • schimmel en vocht in de woning voorkomen;
 • minder geluidsoverlast;
 • een bijdrage aan een schoner milieu.

Heeft u vragen over het plaatsen van spouwmuurisolatie? Neem contact op en we voorzien u graag van advies.

Bel 036 538 7558

Spouwmuurisolatie van Termokomfort®

Termokomfort® is voortdurend op zoek naar innovatieve, duurzame en milieuvriendelijke manieren om woningen beter te isoleren. Dit heeft geresulteerd in isolatiematerialen die in eigen huis zijn ontwikkeld en die isolatie naar een hoger niveau tillen. Zo hebben wij het TERMOPAREL®-SYSTEEM ontwikkeld alsmede het BIOFOAMPEARLS®-systeem. Met deze isolatiematerialen zijn reeds honderdduizenden huizen voorzien van spouwmuurisolatie.

Termoparel®-systeem

Honderdduizenden woningen zijn al na-geïsoleerd met Termoparels®. Shell en Termokomfort ontwikkelden dit systeem in 1976 voor het isoleren de spouwmuur. Termoparels® kunnen zowel in nieuwbouw als bestaande bouw worden gebruikt om spouwmuren te isoleren.

Door het Termoparel®-systeem te blijven ontwikkelen, is het Termokomfort gelukt de kwaliteit van de Termoparels® aanzienlijk te verhogen. Dit heeft geresulteerd in een verbeterde versie van de originele Termoparels® die we ca. tien jaar geleden op de markt hebben gebracht onder de naam HR-Termoparels® (zie de afbeelding hiernaast).

EPS parels nemen geen vocht op

HR-Termoparels® zijn vochtbestendig dankzij de gesloten cellen van het geëxpandeerde polystyreen (EPS). Water of waterdamp dringt door deze structuur niet in de parels door. Door de (grote) openingen tussen de HR-Termoparels® kan de in de woning aanwezige waterdamp goed door het isolatiemateriaal naar de buitenlucht afgevoerd worden.

In 2009 maakte Termokomfort® de volgende stap in het ontwikkelen van optimaal isolatiemateriaal door HR++ Termoparels® te introduceren. HR++ Termoparels® zakken niet in, zijn uit zichzelf goed bestand tegen vocht en hebben de hoogste isolatiewaarden.

Voordelen HR++ Termoparels®

Het Termoparelsysteem® onderscheidt zich in:

 • gezeefde constante korrelgrootte;
 •  ontstofte parels;
 •  in de massa brandvertragend (Klasse 1);
 •  kleinste λ-waarde dus hoogste isolatiewaarde;
 •  blijvend flexibele verlijming;
 •  brandvertragend bindmiddel;
 •  bindmiddel op waterbasis;
 •  geen harsen.

Meer informatie over het Termoparel®-systeem vindt u op deze pagina.

Word Termokomfort® systeemverwerker

Spouwmuurisolatie met BiofoamPearls®

C2C certified voor BiofoamIn samenwerking met Isobouw Systems heeft Termokomfort® BiofoamPearls® ontwikkeld, een 100% biologisch afbreekbaar isolatiemateriaal dat zowel in nieuwbouw als bestaande bouw kan worden toegepast om de spouwmuur te isoleren.

Biofoam® is het eerste biologisch vervaardigde isolatieschuim met vergelijkbare kenmerken als EPS (bekend onder de namen ‘Tempex’ en ‘piepschuim’). BiofoamPearls® is bijna niet van gewoon EPS te onderscheiden en zal de wereld gaan veroveren als composteerbaar alternatief voor gewone EPS inblaassystemen.

De kenmerken van BiofoamPearls®:

 • Cradle to Cradle gecertificeerd;
 • hoge isolatiewaarde;
 • eenvoudig toe te passen in nieuwbouw en bestaande bouw;
 • investering na enkele jaren terugverdiend;
 • vervaardigd uit plantaardige stoffen;
 • 70% minder uitstoot van CO2;
 • tijdens en na isoleren komen geen gevaarlijke stoffen vrij;
 • brandveilig;
 • hypoallergeen en hygiënisch;
 • niet giftig;
 • 100% biologisch afbreekbaar.

Video over BiofoamPearls®

Meer informatie over BiofoamPearls® vindt u op deze pagina.

Word Termokomfort® systeemverwerker

Besparen op energiekosten door efficiënte muurisolatie

Ongeveer een kwart van de warmte in een gemiddeld huishouden ontsnapt door niet-geïsoleerde muren naar buiten. Door goede isolatie kan dit warmteverlies in hoge mate worden voorkomen.

Door spouwmuren te isoleren, wordt de warmte in een huis beter vastgehouden. Hierdoor blijft het warmer en comfortabeler in de woning. Tevens slaat de verwarming hierdoor minder vaak aan waardoor bespaard wordt op gasverbruik en het milieu minder wordt belast.

Een gemiddeld huishouden kan dankzij spouwmuurisolatie rekenen op een besparing van ca. 10 m³ aardgas per m² muuroppervlak per jaar.

Milieuvriendelijk isolatiemateriaal

Zowel voor nieuwbouwwoningen als voor bestaande woningen is het zeer rendabel om spouwen te isoleren. Een gemiddeld huishouden kan rekenen op een besparing van ca. 10 m3 aardgas per m2 muuroppervlak per jaar. De precieze jaarlijkse besparing voor een huishouden is onder meer afhankelijk van het type huis en het stookpatroon van de bewoners en verschilt dus per huishouden.

Het isoleren van spouwmuren maakt een huis dus comfortabeler, belast het milieu minder, en kan een flinke kostenbesparing betekenen. Het rendement van het aanbrengen van spouwmuurisolatie is te vergelijken met een rente van 12 procent op een spaarrekening (bron: Milieu Centraal). Voor elk type woning geldt dat binnen enkele jaren de investering in spouwmuurisolatie is terugverdiend.

  • Spouwmuurisolatie tussenwoning

  • Bespaar tot €250,- per jaar. U heeft uw investering terugverdiend binnen 3 jaar
  • Bespaar geld met spouwmuurisolatie
  • Bespaar tot €250,-
  • Spouwmuurisolatie vrijstaande woning

  • Bespaar tot €800,- per jaar. U heeft uw investering terugverdiend binnen 3 jaar
  • Bespaar geld met spouwmuurisolatie
  • Bespaar tot €800,-

Wetenschappelijk onderzoek na-isoleren van de spouwmuur

Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat spouwmuurisolatie leidt tot een significante energiebesparing. Hieronder worden de resultaten van enkele onderzoeken bondig besproken.

 • ‘Na-isolatie van spouwmuren’, Universiteit Gent (2005-2006): Uit dit rapport blijkt “dat er geen fundamenteel bezwaar bestaat tegen vulling van bestaande spouwmuren, mits (1) deze muren in goede staat verkeren en aan de buitenzijde niet-dampremmend zijn afgewerkt en (2) de spouwvulling op een adequate manier gebeurt met een daarvoor geschikt isolatiemateriaal.”
 • ‘Praktijkonderzoek Achteraf Gevulde Spouwmuren’ (1985), Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM): Uit dit grondige onderzoek van het VROM bleek dat bij een spouwbreedte van 60 mm gemiddeld ca. 10m3 aardgas/m2 bespaard werd door na-isolatie.
 • ‘Goed isoleren is vakwerk’, Vereniging van Erkende Na-Isolatiebedrijven in Nederland (VENIN): uit dit document blijkt dat voor een tussenwoning met een investering van 750 euro, jaarlijks 200 euro bespaart kan worden. Voor een hoekwoning geldt dat met een investering van 1250 euro, gemiddeld een jaarlijkse besparing van 333 euro te verwachten is. En een vrijstaande woning kan met een investering van 1875 euro rekenen op een jaarlijkse besparing van 555 euro.
Type woning Investering ca. Jaarlijkse besparing
Tussenwoning 750,- 200,-
Hoekwoning 1250,- 333,-
Vrijstaande woning 1875,- 555,-

Bron: ‘Na-isolatie is vakwerk’, Vereniging van Erkende Na-Isolatiebedrijven in Nederland (VENIN)

Wat kost het isoleren van uw spouwmuur?

Omdat ieder project uniek is, kunnen we geen vaste prijzen communiceren voor het isoleren van uw spouwmuur. De prijs is onder andere afhankelijk van de oppervlakte van de spouwmuur en de gekozen soort isolatieparels. Meer informatie over de kosten vindt u op de pagina spouwmuurisolatie kosten. In sommige gevallen is het mogelijk om voor het laten plaatsen van spouwmuurisolatie subsidie te ontvangen.

Hoe werkt spouwmuurisolatie?

De spouwmuur bestaan uit twee muurdelen waartussen een lege ruimte zit van meestal ca. 7 tot 9 cm breed. De tussenruimte wordt een spouw genoemd. Spouwmuren komen veel voor in ons land, met name omdat ze goed bestand zijn tegen vocht. Spouwmuren isoleren echter matig, waardoor een gemiddelde woning te kampen heeft met een flinke hoeveelheid warmteverlies. Door de spouwmuur te isoleren met isolatiemateriaal, wordt dit warmteverlies voorkomen met een significante energiebesparing en kostenbesparing als gevolg.

Het rendement van het aanbrengen van spouwmuurisolatie is te vergelijken met een rente van 12 procent op een spaarrekening (bron: Milieu Centraal).

Hoe wordt de spouwmuur gevuld?

Om een spouwmuur te isoleren worden er eerst gaatjes geboord in de buitenmuur. Vervolgens wordt isolatiemateriaal door deze gaatjes gespoten om de muur te isoleren. Het isoleren van de spouwmuren van een woning kan in één dag worden gedaan.

Voor het aanbrengen van Termoparels® worden volgens een vast boorpatroon om de 0,8-1,2 meter gaten met een diameter van 20 mm geboord op de kruising van lint- en stootvoeg. Door deze gaten worden Termoparels® (diameter 4 mm) met behulp van een inblaaspistool in de spouw geblazen.

Om ervoor te zorgen dat de parels aan elkaar vast komen te zitten, maakt de systeemverwerker de parels nat tijdens het inblazen. Hier gebruikt hij een mengsel van latex en water voor. Deze latex (rubberen) deeltjes zijn nauwelijks zichtbaar, maar zorgen er wel voor dat er een stabiele massa parels ontstaat. Deze massa ontstaat na het verdampen van het water, zakt niet in, scheurt niet en krimpt niet. Na het vullen van de spouwen worden de boorgaten weer gedicht met voegmortel.

Overzicht systeemverwerkers van Termokomfort®

Termokomfort® levert isolatiemateriaal aan systeemverwerkers in binnen- en buitenland. Hier vindt u een overzicht van de Nederlandse systeemverwerkers die kiezen voor isolatiematerialen van Termokomfort® om spouwmuren te isoleren.

Word Termokomfort® systeemverwerker

Contactgegevens

Wilt u meer weten over producten van Termokomfort, spouwmuurisolatie of wilt u systeemverwerker worden? Neem dan contact met ons op door te bellen naar 036 - 538 7558. Wij voorzien u graag van meer informatie.

Termokomfort Europe BV
Neonweg 151
1362 AG Almere
Tel. 036 - 538 7558
Fax. 036 - 538 7559
Email: info@termokomfort.nl

Contactformulier

Naam*
Heeft u isolatie nodig voor?
Bedrijfsnaam
E-mailadres*
Telefoonnummer
Vraag of opmerking*