Brandveiligheid spouwmuurisolatie

Brandveiligheid Termoparelsystemen®

Brandveiligheid en isolatiematerialen is al jaren een hoofdpijn dossier.
Brandveilige isolatiematerialen voor daken, kruipruimtes en spouwmuren hebben zo hun nadelen die veel isolatieschuim varianten niet hebben.
Deze laatste groep is vaak zeer brandbaar waardoor de keuze voor het juiste type isolatiemateriaal meestal een moeilijke overweging is.

De brand in de Genfeltoren in London op 14 juni 2017 had minstens 79 doden en nog veel meer gewonden tot gevolg. Oorzaak was een eenvoudig defect aan een koel-vriescombinatie.
Wat bleek? Tijdens de bouw had men brandbare gevelbekleding toegepast omdat de brandveilige variant, die ook was aangeboden, £ 1,- duurder was per paneel!
Een duidelijk voorbeeld van verkeerde zuinigheid en de wereld sprak hier schande van.
Helaas is dit nog steeds gemeentegoed in Nederland, helemaal in de isolatiebranche.

Termokomfort® heeft al tientallen jaren haar EPS isolatiesystemen voor daken en spouwmuren brandvertragend gemodificeerd.
Brandveiligheid heeft bij ons altijd hoog op het aandachtlijstje gestaan. EPS is een aardolie product en daarmee van zich zelf uitermate brandbaar.
Zeker bij dak spouw toepassingen valt dit onder een kritisch punt.

Hoe brandveilig is spouwmuurisolatie met EPS parels op dit moment?

Daar kunnen we kort over zijn! Alle EPS parelsystemen die momenteel op de markt zijn, hebben brandklasse F. Dit houd in dat het materiaal of constructie voor dak- en spouwmuurisolatie uiterst brandbaar is of niet getest is.

Brandklasse E isolatie 

Slechts enkele merken weten het iets beter te doen en halen brandklasse E: Zeer brandbaar.
We kunnen denken wat wel willen maar toch hulde voor deze leveranciers dat ze in ieder geval bezig zijn met de brandveiligheid van hun producten.

Brandveiligheid van de Termokomfort Termoparelsystemen® door de jaren heen:

Al sinds de tachtiger jaren zijn wij druk met de ontwikkelingen op brandveilige Termoparelsystemen®.
Begin jaren ’80 heeft Termokomfort het bindmiddel voor het dakisolatiesysteem met Termoparels dermate brandvertragend gemaakt dat dit ook de, toen nog zeer brandbare parels, brandvertragend maakte.

De noodzaak zag men toen nog niet om de spouwmuurisolatie ook brandvertragend te maken. In de praktijk zag men volledig uitgebrande huizen waarbij de Termoparelvulling® er nog ongeschonden in zat.


Dit inzicht veranderde in de loop der tijd. Steeds vaker kwamen er spouwbrandjes voor waarbij de brandweer voor de moeilijke taak stond om deze te blussen.
Dit was de reden om in 2001 het Termoparelsysteem® door te ontwikkelen tot een brandveilig toepasbaar isolatiesysteem.
In 2003 heeft Termokomfort® TNO opdracht gegeven om het vernieuwde HR+Termoparelsysteem® te testen op brandveiligheid.
Het resultaat mocht er toen al wezen:
Brandvoortplantingsklasse 1 conform NEN 6065 met een rookgetal van 5,8 m-1 conform NEN 6066.

Dit resultaat is nooit in onze branche geëvenaard. Praktisch gezien blijkt het erg moeilijk en kostbaar om een EPS parelisolatiesysteem voor dak- en spouwmuurisolatie vlamdovend te maken.

Toen in 2009 Termokomfort als eerste op de markt kwam met de HR++parel (waarvan er nu veel klonen op de markt zijn) hebben wij ons in de jaren er na hard gemaakt om de brandvertraging op een nog hoger niveau te krijgen. Dit omdat Europese wetgeving en meetmethodieken fingerend werden in de bouw.
Anno 2018 hebben wij ons HR++Termoparelsysteem® opnieuw laten testen i.c.m. het Facadeclick® snelbouw gevelsysteem specifiek voor de nieuwbouw toepassing. Het Facadeclick® systeem is een bakstenen gevel wat zonder mortel wordt gebouwd. Hierdoor zijn alle voegen open en komt er dus veel lucht met zuurstof bij het isolatiemateriaal. Voor dit systeem is het derhalve des te belangrijker dat de spouwmuur isolatielaag bestand is tegen een brandje.

Het resultaat: brandveilige spouwmuurisolatie

Het resultaat: B-s1-d0 conform EN 13823 en EN ISO 11925-2

In onze ogen is brandveiligheid bij spouwmuurisolatie een must, ondanks dat het wat meer kost dan de brandbare varianten.
Gemiddeld kost dit € 1,- tot €1,50 /m2 meer dan de brandbare merken. Dat komt op €100,- tot € 150,- per woning voor uw brandveiligheid.
Wij denken dat dit het meer dan waard is.

U ook?