ISSO Kwaliteits verklaring


De lijst van Gecontroleerde kwaliteistverklaringen

Wat houdt deze lijst nou in?

 Isso heeft van de overheid de opdracht gekregen om een lijst aan te maken met kwaliteitsverklaringen die zijn gecontroleerd op juistheid en die met elkaar, enigszins, zijn te vergelijken.

 De behoefte hieraan is ontstaan doordat de fabrikanten in de afgelopen jaren met de meest mooie isolatiewaarden op de proppen zijn gekomen. Een mooi voorbeeld is Actis die met haar meerlaagse reflectiefolie R waarden opgaf van 5-8 m2K/W. In werkelijkheid kwam deze folie "slechts" tot een waarde van 1,7 m2K/W. Helemaal niet slecht, maar schijnbaar niet genoeg om de waarheid te vertellen. 

Ook in de PUR branche wordt er nog wel eens met wel hele kleine λ-waarden gestrooid van 0,021 W/m.K of zelfs nog kleiner. Hoewel deze waarden machinaal, fabrieksmatig best te halen zijn, is dit niet het materiaal waarmee de woningen worden geïsoleerd! Zeker niet als er na enkele weken nog eens wordt gemeten!

 De Isso lijst wordt gebruikt door de software om een EPA rapport en een Energielabel te berekenen. Sinds begin 2010 is het niet meer mogelijk voor de adviseur om zijn eigen isolatiewaarden in te voeren. Dit bleek noodzakelijk om de juistheid van de Adviezen en Labels op een hoger niveau te krijgen. De λd-waarde waarmee de software rekent staat dus vast, tenzij er door de adviseur een code kan worden ingevoerd uit de lijst van gecontroleerde kwaliteitsverklaringen van ISSO.

 Voorbeeld: Spouwmuurvullingen hebben een standaard λd-waarde van 0,045 W/m.K in de software. Indien een fabrikant van een isolatiemateriaal meent dat hij een betere waarde weet te halen dan moet hij dit aantonen door zijn producten te laten testen volgens door Isso vastgestelde (N)EN normen. Indien de juiste onderzoeken zijn gedaan zullen, na controle, de nieuwe waarden worden opgenomen in de Lijst van gecontroleerde kwaliteitsverklaringen en kan de software met deze betere waarde doorrekenen.

 Dit kan een labelsprong uitmaken!

 Goed, een en ander zou door deze lijst beter vergelijkbaar moeten worden voor de markt en een beter beeld geven wat nou de werkelijke isolatiewaarde is. De vermelde isolatiewaarde in de offerte doet er dus niet meer toe, enkel de waarde zoals vermeld in de lijst! Is er geen vermelding, dan valt u dus altijd terug naar de (minder gunstige) standaard waarden.

 De gebonden polystyreenparels van Termokomfort staan dus vermeld in de lijst van gecontroleerde kwaliteitsverklaringen, onder nummer 2010-0003GK-BK-UW.

In de software dient deze code zonder streepjes te worden ingevoerd. 
Dus: 20100003GKBKUW

Bodemisolatie met los gestorte parels staat onder nummer: 2011-0194GK-BK-UW

Bodemhygrolatie® (matrassen) staat onder nummer: 20110196GKBKUW

Los gestorte parels in de kruipruimte waarbij het opgaande werk (fundering) is voorzien van Bodemhygrolatie® elementen: 2012-0303GK-BK-UW