Publicaties

 

Termokomfort Nederland B.V. lanceert samen met IsoBouw Systems bv een nieuwe isolatietoepassing voor geschuimde parels in de bouw. De parels – die de basis vormen voor het schuim – zijn Cradle-to-Cradlecm gecertificeerd. 

De parels – BioFoampearls® genaamd – hebben dezelfde functionele eigenschappen als het basisproduct voor het ‘gewone’ EPS. Maar daar waar fossiele grondstoffen als basis wordt gebruikt, is nu het biologische polymeer polymelkzuur toegepast. Dit wordt met een milieuvriendelijk proces verkregen uit plantaardige grondstoffen en restproducten. Zelfs het ‘opblazen’ tot een parel – het zogenaamde voorschuimen – gebeurt op een milieuvriendelijke wijze. Hiervoor wordt gerecycled CO2 gebruikt. 

IsoBouw’s eigen R&D-afdeling ontwikkelde het procedé tussen 2006 en 2010 voor de verpakkings- sector. Hiervoor ontving zij onlangs de eerste plaats in de Syntens MKB Innovatie Top 100. Termokomfort zag mogelijkheden voor toepassingen in de bouw, bijvoorbeeld voor de isolatie van spouwmuren en kruipruimtes, en ging een samenwerking aan met IsoBouw Systems. 

Om te onderzoeken of het materiaal geschikt is voor bouwtoepassingen, heeft TNO diverse onderzoeken uitgevoerd, hieruit is gebleken dat het materiaal niet door houtrot, schimmels en ongedierte zoals termieten, wordt aangetast. Het is belangrijk dat de parels bestand zijn tegen vocht en temperatuurschommelingen. Er kwam duidelijk naar voren dat het materiaal niet onderdoet voor het reguliere EPS. De BioFoampearls® zijn na gebruik recyclebaar en kunnen daarna weer dienst doen via de gebruikelijke recycling mogelijkheden en desgewenst zelfs in een industriële installatie gecomposteerd worden. Hiermee is de cirkel weer rond. 

Voor toepassingen in de spouw zijn IsoBouw en Termokomfort gezamenlijk patenthouder. Met BioFoampearls® kan ook de CO2-uitstoot drastisch worden verminderd. Deze gunstige resulaten zijn recent geverifieerd in een volledig afgeronde Life Cycle Analysis (LCA) studie, die door onafhankelijke experts is gevalideerd. Hoewel de energiebehoefte voor de productie van EPS al de laagste is van alle conventionele isolatiematerialen, wordt bij de productie van BioFoampearls® de totale uitstoot van CO2 met nog eens 50% verlaagd. 

Het prijsniveau van de biologische parels ligt hoger dan van de traditionele EPS parels. Termokomfort is er echter van overtuigd dat er subsidiemogelijkheden komen op groene systemen. Daarnaast zijn de geluiden uit de markt goed. Het gebruik van duurzame en groene oplossingen wordt steeds meer gemeengoed en dit product sluit naadloos bij deze ontwikkeling aan. 

Termokomfort en IsoBouw willen deze innovatie in de loop van 2011 ook in andere landen op de markt gaan brengen. 

De toepassing van dit duurzame groene product voor isolatiedoeleinden, levert IsoBouw en daarmee ook Termokomfort een nominatie op voor de Nederlandse Bouwprijs 2011 in de categorie bouwmaterialen en –systemen. De winnaar wordt op 9 februari bekend gemaakt. 

Termokomfort introduceert haar noviteit op het innovatiepaviljoen (hal 11, stand E004) op de Bouwbeurs 2011. U bent hier van harte welkom. De stand D008 van IsoBouw met o.a. BioFoam® kunt u in dezelfde hal vinden.