Handige tips om te besparen op je energierekening deel 3: de verlichting

24 Mei, 2017 16:44

Met één druk op de knop kan je al besparen op de energierekening. Ieder jaar verspillen we namelijk honderden euro’s aan licht dat onnodig aan staat in ruimtes waar we op dat moment niet zijn. Met een paar kleine aanpassingen en een kleine investering is het al mogelijk om minder geld kwijt te zijn aan verlichting. Wij geven tips om eenvoudig geld te besparen op de energierekening

Gebruik spaar- of ledlampen

Ze worden tegenwoordig steeds minder gebruikt, maar het loont toch om thuis te controleren of er nog ergens gloeilampen of halogeenlampen aanwezig zijn. Uit onderzoek blijkt dat een Nederlands huishouden gemiddeld nog 11 gloeilampen en 13 halogeenlampen gebruikt. Als je 11 gloei- en halogeenlampen zou vervangen voor Ledverlichting, dan bespaar je al gauw € 30,- per jaar op de energiekosten. LED lampen zijn duurder, maar de investering verdien je binnen 5 jaar terug. Goed voor het milieu én de portemonnee.

Te vervangen gloeilamp

Aantal lumen

Vervangende lamp

Besparing per jaar **

100 watt

> 1300 lumen

Ledlamp van 20 watt*

9,50 euro

75 watt

900 - 1100 lumen

Ledlamp van 15 watt

7 euro

60 watt

700 - 850 lumen

Ledlamp van 12 watt

5,60 euro

40 watt

400 - 500 lumen

Ledlamp van 8 watt

3,75 euro

25 watt

200 - 300 lumen

Ledlamp van 5 watt

2,40 euro

15 watt

100 - 150 lumen

Ledlamp van 3 watt

1,40 euro

Lampen met een lager wattage

Dimmers op verlichting worden vaak gebruikt om een gezellig licht te creëren. Meestal wordt de lamp daarmee niet optimaal gebruikt. Het verbruik wordt echter bepaald door het totale vermogen van een lamp, wat betekent dat zelfs als de lamp op een lage stand wordt gebruikt, de lamp toch veel vermogen verbruikt. Een handige manier om hierop te besparen is het gebruiken van een lamp met een lager wattage; de mate van verlichting blijft hetzelfde, maar het verbruik is lager.

Schakelklokken en bewegingssensoren

Ook al staat je huis vol met LED lampen, besparen doe je pas echt op het moment dat de lichten niet aan staan. Een handige manier om de verlichting uit te schakelen zonder hierover na te hoeven denken is door het gebruiken van schakelklokken en bewegingssensoren. Een schakelklok is eenvoudig in te stellen op tijden dat de lampen aan moeten staan. Bewegingssensoren zijn handig in bijvoorbeeld de WC, de hal of als buitenverlichting. Dit zijn plekken waar je kort verblijft of alleen langsloopt. Het is daarom niet nodig om hier continu verlichting aan te hebben.

Behalve besparen op de energierekening zijn er genoeg andere manieren om geld te besparen. Lees daarvoor meer op onze pagina over isolatie.

< Termoparels® vanaf 2018 100% circulair! Handige tips om te besparen op je energierekening deel 2: elektrische apparatuur >